Károsítja a hallást a rendszeres MP3-hallgatás

Mp3 Formátum

Több éve foglalkoztatja a szakembereket az a kérdés, hogy vajon az MP3-as zeneszámok hallgatása komolyan károsíthatja-e a hallást.

Számos tudós vizsgálta már ezt a kérdést. Legutóbb Jonathan Berger, a Stanford Egyetem munkatársa ismertette érdekes, ugyanakkor megdöbbentő kutatási eredményeit. Berger több különböző minőségű MP3-as fájlt játszott le a hallgatóinak, akiknek egyre inkább a rosszabb minőségű felvételek tetszettek. Hasonló eredményre jutott Emil Lubej professzor, a Bécsi Egyetem Zenetudományi Intézetének szakértője is.

„Az elmúlt esztendők folyamán azt állapítottam meg, hogy fokozatosan romlik az emberek megkülönböztető képessége. Az ok egyszerű: egyre többen hallgatnak rossz minőségű MP3-as zeneszámokat a világhálón és a fülük ezekhez szokik hozzá. Ennek köszönhető, hogy később már nem érzik a különbségeket egy rossz minőségű MP3-as dal és az eredeti nóta között. Ha a felhasználóknak örömet okoznak a rosszabb minőségű felvételek, lelkük rajta, de én úgy gondolom, hogy legalább 128 kilobites vagy annál magasabb bitrátájú felvételeket kellene hallgatniuk. Mindenkinek kellene egy próbát tenni” – szögezte le Lubej.

Ugyan vannak megfelelő minőséget kínáló formátumok, elég csak a Super-Audio-CD-re és az Audio DVD-re gondolni, azonban ezek nem igazán terjedtek el. Helyettük az MP3 a népszerű. Ez pedig a szakemberek számára egyértelművé teszi a helyzetet: a legtöbb vásárló a mennyiséget részesíti előnyben a minőséggel szemben. „Az egész dolog összefügg a zenei tudással is. Ha például azt mondom a hallgatóimnak, hogy figyeljenek egy hangszerre vagy dallamra, akkor oda tudnak figyelni és meghallják a különbségeket két felvétel között. Az embereknek figyelniük kellene a füleikre, azokat karban kellene tartaniuk, hogy észrevehessék a legapróbb eltéréseket, különbségeket két zeneszám között” – hangsúlyozta a szakember.

Lubej úgy vélte: néha nem árt az MP3-lejátszót otthon hagyni vagy inkább egy audio-CD-t behelyezni a készülékbe. Szerinte sokan megdöbbennek majd a felvételek minőségkülönbségein. A NoiseAddicts zenei magazin honlapján egyébként bárki tesztelheti a hallását. A szerkesztők elérhetővé tettek egy 128 Kbps-os és egy 320 Kbps-os bitrátájú dalt. A látogatók többsége az alacsonyabb bitrátájú, rosszabb minőségű dalt gondolta jobbnak.

forrás: http://www.sg.hu/cikkek/73140/karositja_a_hallast_a_rendszeres_mp3_hallgatas