Növekszik a digitális zeneértékesítés

Szerzői jogok és azok megsértése

Szépen növekszik a digitális zeneértékesítés árbevétele, de a kiadók szerint a kalózkodás változatlanul súlyos probléma.

Noha az évek óta tartó trendhez illeszkedve tavaly is csökkent a zeneipar globális árbevétele, a digitális eladások egészséges ütemben nőnek, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki [1] a kiadók összforgalmából – így foglalható össze a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) 2009-es statisztikája. A szervezet változatlanul az internetes kalózkodást, az illegális fájlcserét okolja az apadó forgalomért, és legfőbb megoldandó feladatának a jelenség tartós visszaszorítását tartja.

Zeneeladásból tavaly 17 milliárd dollár árbevétele származott a kiadóknak, 7,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A két legnagyobb piac, az Egyesült Államok és Japán volt felelős a visszaesés 80 százalékáért, a világ többi részén szerényebb, 3,2 százalékos volt csökkenés.

A fizikai adathordozók eladásai világszerte 12,7 százalékkal estek, ám ezzel párhuzamosan a digitális értékesítésből befolyó árbevétel 9,2 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra nőtt – ez tízszerese a 2004-es értéknek. Ebben a szegmensben is az Egyesült Államok a legnagyobb piac, mely a digitális forgalom 43 százalékát adja, de az IFPI szerint biztató jel, hogy 17 országban (köztük Ausztriában, Dániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban) több mint 40 százalékkal nőtt a digitális zeneforgalmazás bevétele.

A valósághoz tartozik, hogy a legális zenepiac növekszik ugyan, de maga a növekedés erőteljesen lassul: egy évvel korábban, 2008-ban még 24 százalékos növekedésről számolt be [2] az IFPI.
hirdetés

A szervezet adatai aszerint ma több mint 12 millió zeneszám vásárolható meg 400-nál is több legális online boltban. Működni látszik az az üzleti modell is, amelyben az internet- és mobilszolgáltatók szerződnek a kiadókkal, kereskedőkkel, és így kínálnak ügyfeleiknek zeneszolgáltatást.

A nagyobb piacok közül Spanyolországban, Kanadában és Olaszországban csökkent legmeredekebben a zeneipar forgalma. Az IFPI – legalábbis az első kettő esetében – ezért egyértelműen a kalózkodás elleni puha fellépést okolja. A szakmai szervezet állítja: az illegális fájlcsere komoly gazdasági probléma, és egy tanulmányt idéz, amely szerint ha Brüsszel nem lép fel határozottan a jelenség visszaszorítása érdekében, akkor 2015-ig a kreatív iparágakban 1,2 millió munkahely szűnik meg az Európai Unióban. Ma a p2p-hálózatokon megosztott jogvédett tartalmak adják a globális internetforgalom 20, az európai forgalom 29 százalékát – állítják.

forrás: http://index.hu/tech/2010/05/03/beindul_a_legalis_zeneletoltes/