Tizenkét éves az mp3-lejátszó

Mp3 Technika

Tizenkét éve, 1998 márciusában mutatták be a hannoveri CeBIT fesztiválon a világ első kereskedelmi forgalomba kerülő MP3-lejátszóját.

nyomtatás nyomtatás | küldés e-mailban Küldés e-mailben | A+ | A- hozzászólás szóljon hozzá
Tizenkét éves az mp3-lejátszó

A világ első MP3-lejátszójában, a Saehan Information Systems által gyártott MPMan F10-ben még csak 32 megabájtnyi Flash-memória volt, amelyre akkor körülbelül 8 szám fért csak fel, ezeket pedig a számítógépek párhuzamos portján keresztül lehetett feltölteni rá. Míg az egyébként jelenleg is zajló CeBIT-en bemutatott verzió csak prototípus volt, a készüléket májusban már amerikai és európai boltokban is meg lehetett vásárolni.

A készülék 91x70x165.5 milliméteres méretével igazi monstrumnak számít tíz évvel később megvásárolható utódaihoz képest. Egy évvel később került a boltokba a Rio PMP300 készülék, amely képességeiben alig különbözött az F10-es modelltől: hajszálnyival nagyobb képernyője volt, s memóriabővítésre alkalmas kártyahelyet is kapott. Ismertségét nem ezeknek köszönheti azonban, hanem az amerikai lemezkiadók jogvédő szövetsége, a RIAA által indított jogi pernek, amely 1998 októberben indult az amerikai székhelyű cég ellen.

A szövetség szerint a készülékkel a Diamond megsértette az 1992-es keltezésű digitális hangrögzítési törvényt, erre hivatkozva sikerült is betiltania a lejátszó amerikai forgalmazását – tíz napra. Decemberben a cég visszaperelte a RIAA-t, szerintük a jogvédő hivatal alaptalanul próbálta meg az akkor még teljességgel új digitális zenei piac terjeszkedését visszafogni. Csak később derült ki: a lejátszóval nem lehetett zenét rögzíteni, így nem minősült felvevőkészüléknek, tehát törvényt sem sértett.

forrás: http://naplo-online.hu/kronika/20100303_mp3_lejatszo