anti-VEGF injekciós kezelés

Anti-VEGF injekció árak és egyéb tudnivalók kezelés előtt

Szolgáltatás

Sok olyan szembetegség létezik, ami nem korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, sem tablettákkal vagy szemtornával. Ebbe a kategóriába tartoznak a retinaproblémák is. A Budai Szemészet szerint „a szembe adott intravitreális anti-VEGF injekciós kezelések számos retina betegség gold standard, első vonalbeli kezelési eljárásává vált az utóbbi időben”. Ezt az eljárást leggyakrabban időskori makula degeneráció nedves formája, szemfenéki vénás elzáródások, makula ödémával járó diabéteszes retinopátia és myopia okozta choroidealis neuvascularisatio miatti látásromlás esetén szokták alkalmazni a szemész szakorvosok.

A kezelés célja az erek áteresztőképességének megállítása (vérzés, ödéma eltávolítása a szövetek közül), a kóros érburjánzás és a további látásromlás megállítása. Bár elsőre félelmetesnek tűnik a tény, hogy szembe kapjunk injekciót, mégsem szabad ettől rettegni, hiszen helyi érzéstelenítő cseppkezelést és fertőtlenítést követően történik. Az injekció beadása gyors, fájdalommentes és minimális kockázattal, illetve mellékhatással jár.

Többféle anti-VEGF injekciót használnak manapság a szakorvosok. Az egyik az Avastin, ami eredetileg daganatos megbetegedések kezelésére volt jóváhagyva, de számos tanulmány mutatta ki, hogy biztonságos és hatékony a különböző retinabetegségek kezelésére is. A Budai Szemészeti Központban elsődlegesen ezt az injekciót alkalmazzák. Vényköteles készítmény a következő anti-VEGF injekció, a Lucentis. Ezt államilag támogatottan, kizárólag egyetemi klinikákon lehet beadni. De magánfinanszírozás keretein belül bármelyik beteg megvásárolhatja és akár az említett központban is beadható.

Választható még az Eylea anti-VEGF injekció is, ami szintén vényköteles és szemész szakorvos jogosult a használatára. A betegek gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen szövődményei lehetnek az antivitreális anti-VEGF injekciók használatának? A kezelést követően előfordulhatnak olyan enyhe panaszok, amelyek miatt nem szükséges kontrollvizsgálat. Viszont ritkán, de előfordulhatnak súlyosabb szövődmények is.