bonus malus lekérdezés

A bonus malus lekérdezés lépései

Szolgáltatás

A kötelező biztosításért fizetendő összeget nagyban befolyásolja az adott autótulajdonos bonus malus fokozata. Ez nem más, mint a gépjármű üzembentartójának kártörténeti adatai alapján meghatározott osztályozás. Ezért is fontos, hogy tisztában legyél a bonus malus lekérdezés lépéseivel. Ha balesetet okozol, nemcsak a kárrendezéssel járó ügyintézés jelenthet kellemetlenségeket, de még a bonus malus besorolásod is változik. A biztonságos és felelős autóvezetést a biztosító bonus fokozattal jutalmazza, tehát ebben az esetben olcsóbban megkaphatod a kötelező biztosítást.

Viszont károkozás esetén elveszíted az aktuális besorolásodat és akár több fokozattal is visszaeshetsz. Amennyiben évek óta ugyanannál a biztosítótársaságnál kötöd meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, akkor ismert a besorolásodat, azonban biztosítóváltás esetén azt közölnöd kell az új társasággal. Ezt kérheted az előző biztosítótól a felmondással egyszerre, de megtudhatod a központi nyilvántartásból is.

Ez utóbbi a legpontosabb, ha innen kéred le a fokozatodat, akkor biztosan nem lesz semmilyen tévedés. Fontos tudnivaló, hogy még balesetokozás után is van lehetőséged megtartani a bonus malus besorolásodat. Károkozás esetén, a biztosítód megtéríti a vétlen sofőr kárait, de ezzel egy időben csökken a bonus malus besorolásod. Ha szeretnéd elkerülni ezt a csökkenést, illetve a következő KGFB díj emelését, akkor visszafizetheted a biztosítónak az okozott kár teljes összegét. Kizárólag ilyen módon tarthatod meg korábbi bonus malus besorolásodat.

Mindenki maga dönti el, hogy melyik lehetőséget választja, melyikkel jár egy picit jobban. Autócsere esetén érdemes tudnod, hogy a bonus fokozat 2 évig vihető át egy másik járműre, viszont csak azonos gépjármű kategórián belül vihető tovább. Ebben a témában sok lényeges információt olvashatunk a biztoshely.hu weblapon. Érdemes tájékozódnod a bonus malus besorolásodról, annak lekérdezési lehetőségeiről, hiszen részben ettől függ a kötelező biztosításod ára, tehát zsebre megy.