Mobilplatformon is megütköznek a zenekiadók a kalózokkal

Szerzői jogok és azok megsértése

A Juniper Research elemző cég tanulmánya szerint 2010 és 2015 között 3,1-ről 5,5 milliárd dollárra emelkedik a legális mobil zeneletöltések forgalma. A kutatók szerint ez jelentheti a mentőövet az online kalózkodás ellen.

A MobileTechNews által ismertetett angol tanulmány szerint a mobil zeneletöltések a „digitális zeneipar” egyre fontosabb területévé válnak, és mentőövet jelenthetnek az online kalózkodás által megtépázott lemezkiadók számára. A múlt század végén terjedésnek induló P2P letöltések szabadesésbe taszították a zeneipart, mivel a fogyasztók a hagyományos hanghordozók helyett a kényelmesebb és olcsóbb, de illegális letöltéseket kezdték preferálni. A piaci szereplők válasza megkésett volt, de mára a törvényes letöltési lehetőségeket kínáló felületek, mint az Apple iTunes oldala, virágzásnak indultak. A mobilkészülékek egyre fontosabb bevételi csatornát jelentenek a legális zeneforgalmazóknak – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján.

A Mobil zenei lehetőségek című elemzés szerzője, Daniel Ashdown szerint a zenelejátszók vesztésre állnak. Kezdetben a PC-kre való letöltés és az mp3-lejátszókra való továbbmásolás volt az egyetlen lehetőség. De a mobiltelefonok fejlődése elérte azt a pontot, amikor már versenyre kelhetnek technikailag a zenelejátszó eszközökkel. Ha hozzávesszük a könnyű kapcsolódási lehetőséget – csak egy kattintás a zenevásárlás – a többi okostelefon-képességhez, akkor azt mondhatjuk, hogy a verseny el is dőlt a telefonok javára.

A kutatási jelentés ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kalózkodás elleni háború nem ért véget, csak új hadszíntérre tevődik át. A Juniper elemzői szerint a fájlmegosztás lassan utat talál a mobil rendszerekbe is: a BitTorrent alkalmazások már az Android platformon is elérhetőek. Tekintettel a 4G hálózatok várhatóan gyors térhódítására, a kutatócég szigorúbb szabályozás foganatosítását szorgalmazza a mobilhálózatokban.

Független Hírügynökség