Életveszélyes az túl hangos zene

Mp3 Technika

Akinek a fülébe üvölt a fejhallgató, annak lassul a reakciókészsége – figyelmeztetnek szakértők.

Már szinte elképzelhetetlenek az utcán közlekedő fiatalok fejhallgató nélkül. Sokan biciklizés közben is hódolnak a zene élvezetének, mégpedig nemritkán igen hangosan. Nyugat-Európában átlagosan minden tizedik fiatal bömbölteti zenemasináját, amivel komoly veszélynek teszi ki magát és másokat is. Ausztriában a héten hoztak nyilvánosságra egy felmérést, amely szerint a megkérdezett fiatalok tíz százaléka élt már át legalább egyszer olyan veszélyes közlekedési helyzetet, amely közvetlenül vagy közvetetten a zenehallgatás miatt alakult ki. Akinek a fülébe üvölt a fejhallgató, annak lassul a reakciókészsége – figyelmeztetnek szakértők. Ez ugyanúgy vonatkozik a gyalogosokra és kerékpárosokra, mint az autóvezetőkre.

Kutatások támasztják alá, hogy a gyors és hangos zenét hallgató sofőrök reakcióideje akár húsz százalékkal is megnőhet. Ráadásul minél hangosabb a zene és minél gyorsabb a ritmus, annál inkább kerül stresszes állapotba a szervezet. Különösen a 24 év alattiaknak kellene változtatniuk hozzáállásukon: több mint felük ugyanis meg van győződve arról, hogy az ő reflexeiket bizony nem lassítja a hangos muzsika. A 24 évesnél idősebbek esetében ez az arány kevesebb mint egyharmad.

Szakértők arra a felmérésre is felhívják a figyelmet, amely szerint az ifjak ötöde teljes hangerőn hallgatja a zenét, ami mintegy 100-115 decibelt jelent. Összehasonlításképp: egy forgalmas utca 85 decibeles zajterhelést produkál, egy felszálló sugárhajtású repülőgép pedig 120-at. Emellet egy brit tanulmány kimutatta, hogy az MP3-lejátszók használóinak tíz százaléka annyira túlterheli hallószervét a hangos zenével, hogy halláskárosodást szenved.

forrás: Népszava