A szerverek már lakat alatt, de mi lesz a letöltők sorsa?

Szerzői jogok és azok megsértése

A 2010. júniusi rendőrségi akciósorozatok erősen megosztották az internetező társadalmat. A hatósági fellépés összehangolt volt, egyszerre csaptak le a legnagyobb szerverekre. Az akció kiterjedt a hostware cégek szervertermeire, internet szolgáltató cégekre és műszaki főiskolákra egyaránt.

A rendőrség számos nagy magyar és nemzetközi fájlcserélő adat- és tartalomszolgáltató valamint átjátszó (proxy) szervert foglalt le. Egyes szerverek több tízezer szerzői joggal védett adatállományt tartalmaztak és osztottak meg a szolgáltatást igénybe vevő internetes közösségekkel – tájékoztatott a Budapesti Rendőr Főkapitányság sajtóosztálya. A razzia során több mint 50 szerverként üzemeltetett számítógépet foglaltak le, amelyeknek összesített tárolókapacitása több mint 500 terabájt volt. A kérdés az, hogy miként fogja ez az internetes letöltést igénybe vevő társadalom sorsát befolyásolni?

A rendőrségi akciósorozat az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a ProArt egyesület feljelentése alapján indult, ám az akció sikeressége nagyon kérdéses, ugyanis számos szolgáltatás újra működik, így az akció hatása csak átmenetileg okozott fennakadást.