A magyarok nem tartják bűnnek a zeneletöltést

Szerzői jogok és azok megsértése

Ma már a modern technikai eszközök, és a média rohamos fejlődésével együtt jár az is, hogy az emberek elkényelmesedtek, és jobban szeretik mindenből az egyszerűbb megoldást választani, legyen szó vásárlásról vagy éppen a szórakozásról.
Régen, a kazettás magnók idejében már az is luxusnak számított, ha valaki cd-lejátszóval rendelkezett, nem hogy még az mp3 formátumot is kezelje, ma pedig már az életünk elképzelhetetlen lenne az ilyen készülékek nélkül.
A kazetták után a CD-k hódítottak teret, azonban a legális vásárlások aránya az idő előre haladtával egyre inkább fogyatkozott.
Ennek az oka az, hogy a CD-k ára rendkívül magas, és a média előre törésével együtt járt az is, hogy a különféle megosztó oldalakon elterjedtek az ingyenesen letölthető zenei CD-k, azonban ezek letöltése nem minősül legális cselekvésnek, de a magas árak mellett érthető, hogy az emberek igyekeznek az olcsóbb megoldást választani.

A KutatóCentrum és a Marketing$Media közel 1500 felhasználót kérdezett meg arról, hogy mi a véleményük az illegális zenetöltésről, és kiderült, hogy a 18- 64 év közötti korosztálynak több mint a 90 százaléka nem tartja bűnnek a zenék internetről való letöltését.
Ez a tevékenység a fiatalok számára szinte magától értetődő, azonban az életkor előre haladtával egyre több embernek az a véleménye, hogy egy- egy kedvenc előadót igenis támogatni kell anyagilag a CD-je megvásárlásával, még ha az kiadást is jelent a családi kasszából.
A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség felmérése szerint az internetről letöltött zenék 95 százaléka illegális forrásokból származik, ami hatalmas anyagi veszteséget jelent a zenével foglalkozó iparág számára és sokak szerint jobb lenne, ha ezek a cégek inkább más bevételi forrás után néznének.
A felmérésből az is kiderült, hogy az internetről való letöltés az emberek szerint egy megállíthatatlan folyamat, és ez jelenti jövőt, hiszen egy eléggé elgépesedett világban éljük hétköznapjainkat.
A magyar jogszabályok azt fogalmazzák meg, hogy habár illegális zeneletöltés nem létezik, és a zenék és filmek letöltése magáncélra nem ütközik törvénybe, csak azok megosztása és az emberek letöltésre buzdítása minősül illegális tevékenységnek.