A legális tartalmak is hozzájárulnak az illegális letöltések növekedéséhez

Szerzői jogok és azok megsértése

A Pricewaterhouse Coopers közelmúltban közzétett jelentése szerint az interneten legálisan elérhetővé tett tartalmak akaratlanul is hozzájárulnak az illegális letöltések számának rohamos növekedéséhez.

A Pricewaterhouse Coopers felmérése szerint a Hulu.com (főleg tévésorozatok epizódjait ingyen, de reklámblokkokkal megszakítva elérhetővé tevő oldal, csak az USA-ból és Kanadából érhető el legálisan) és az ehhez hasonló oldalaknak köszönhetően a felhasználók nem biztos, hogy különbséget tudnak tenni az illegális tartalmat kínáló és legális sorozatepizódokat, filmeket vagy zenét tartalmazó honlapok között.

A PwC 202, 18 és 59 év közötti, bevallottan illegális tartalmat is néző fogyasztót kérdezett meg a felmérésben, akik tevékenységük elsődleges okaként a legálisan elérhető tartalom viszonylagosan magas árát jelölték meg. Sokuk azért fordul torrentoldalakhoz, mert nem akarja kivárni, míg a tartalom legálisan is elérhető válik, és szívesebben streamelik az epizódokat és filmeket, mint töltik le azokat. 81 százalékuknak esze ágában sincs felhagyni a tevékenységgel.

A PwC által kalózoknak minősített letöltők többsége egyébként hajlandó lenne fizetni a tartalomért ha azt nem érhetné el ingyen is – három dollárt egy filmért, egyet pedig egy sorozatepizódért. A filmek esetében viszont csak akkor, ha azok a bemutatót követő egy hónapban már elérhetők lennének online is. A tartalmat előállító stúdiók, például a Warner Brothers ennél magasabb összegben gondolkodnak.

forrás: http://index.hu/kultur/media/2011/02/21/a_legalisan_elerheto_tartalom_is_a_kalozok_malmara_hajtja_a_vizet/