Netszolgáltatók a kalózok mellett

Szerzői jogok és azok megsértése

Érdekes fordulatot vett a svédeknél a kalózellenes mizéria. Az ország internetszolgáltatói összefogtak a törvény ellen.

Mint azt mi is megírtuk, nemrég óriási forgalomzuhanással lépett hatályba Svédországban az IPRED kalózellenes törvény. A jogszabály alapján a jogtulajdonosok kikérhetik a feltételezett jogsértő megosztók személyes adatait az internetszolgáltatóktól. Ezt azonban ellenzik a cégek.

Ami azt illeti, nem újdonság a tiltakozás. Múlt novemberben adott ki nyilatkozatot a Bahnhof nevű szolgáltató vezérigazgatója, amiben sérelmezte a törvény visszásságait. „Jelenlegi formájában a törvény nem tesz különbséget felhasználók és számítógépek között. Ezenfelül az internetszolgáltatókat kémkedésre kényszeríti.” A közlemény szerint a cég nem fog eleget tenni ennek a törvényi kötelezettségnek.

A vállalat egy friss rádióinterjúban megerősítette az álláspontját. Emellett kifejtette, hogy a szolgáltatóknak nincs törvényi kötelezettsége arra, hogy az ügyfeleik IP-címéhez köthető információkat tároljanak. Így a cég nem is tárol ilyen adatokat, és ha bíróság utasítaná, akkor se tudna átadni semmit. Ráadásul ezzel nem az egyetlenek.

Két napja a Tele2 is bejelentette, hogy követik a Bahnhof példáját. Az országban a Tele2 az egyik meghatározó szolgáltató, több mint hatszázezer ügyféllel. Niclas Palmstierna, a cég igazgatója a következőket nyilatkozta: „Eddig belső használatra tároltunk néhány információt. Most azonban az ügyfeleink adatainak védelme érdekében beszüntetjük ezt a gyakorlatot. A döntésben az IPRED hatálybalépése nagy szerepet játszott. Nagyon fontosnak tartjuk az ügyfeleink ezen téren történő védelmét.”

„Nincs semmi az Elektronikus Kommunikációs Törvényben arról, hogy mit kellene tárolni, csak az, hogy mit nem szabad tárolni. Átnéztük a cikkelyt és nincs semmiféle kötelezettségünk arra, hogy bármilyen adatot is tároljunk az ügyfeleink IP-címéről” – folytatta.

Peter Danowsky, az IFPI jogásza és az első IPRED ügy jogi képviselője nemtetszésének adott hangot. „Mindenki a parlamentben úgy gondolta, hogy a szolgáltatók lojálisak a törvényhozáshoz és nem kívánnak közreműködni a törvényszegésben. Amennyiben a Tele2 nem változtat az állásfoglalásán és mások is követik azt, a jövőben erősebb törvény lesz.”

A kijelentése azonban nem változtat azon, hogy az első ügyben is akadályba ütközött a vádlott felkutatásánál. A célpont egy hangoskönyveket tartalmazó privát FTP szerver volt. A bíróság a jogvédőknek engedve elkérte az adatokat az internetszolgáltatótól. Illetve csak kérte volna. Az Ephone nem volt hajlandó kiadni az adatot, mivel véleményük szerint „hiányos a felhozott bizonyíték”. A bizonyíték nem állt másból, mint képmentésekből és naplófájlokból.

A szolgáltató szerint ez korántsem elég bizonyíték. Szerintük az ügyfél adatainak kiadásával sérülnének a személyi jogai is. Az igazgató szerint „Sokkal komolyabb bizonyítékot kell ahhoz bemutatniuk, hogy egy ügyfelünk személyes adatait kiadjuk.” A fentebb említett internetszolgáltatók számíthatnak az európai parlament támogatására, ami nemrég 138/46 arányban támogatta az internetfelhasználók adatvédelmének kiemelkedő fontosságát.

forrás: technet.hu