Lejár az mp3-lejátszók ideje

Mp3 Technika

Európában összesen 28,6 millió mp3 lejátszót adnak majd el idén, összességében 2,6 milliárd euróért a Bitkom német szövetségi információs technológiai, távközlési és új média szakmai szervezet várakozásai szerint. Ez hatalmas tételnek látszik első pillantásra, ugyanakkor ez 15 százalékkal kevesebb a 2009-es tételnél.

A Spiegel Online által idézett becslés szerint Németországban például 5,7 millió mp3-lejátszót értékesítenek idén, amiből 400 millió eurós bevétel várható a szervezet szerint. Ez 14 százalékkal és kereken százmillió euróval kevesebb a 2009-es adathoz képest. Hasonló a helyzet a többi európai ország esetében is: Franciaországban 17 százalékkal, Nagy-Britanniában, az mp3 lejátszók legnagyobb egyedi piacán egyenesen 22 százalékkal esik idén a forgalom.

Ennek oka a szervezet szerint egyértelmű: egyre több eszköz – mobiltelefon, tábla PC, televízió, autórádió – képes mp3 fájlok lejátszására. Külön mp3 lejátszót már nem nagyon érdemes venni. A termékciklusok az IT-iparban nagyon gyorsan változnak – jegyzi meg a Bitkom.

Valóban, 12 évvel ezelőtt jelent meg a piacon az mp3 lejátszó tömegesen Európában. Németországban ez a „Rio Diamond PMP300” volt, 32 MB memóriával. A piac 2005-ben ért a csúcsra – akkor Európa-szerte háromszámjegyű növekedést produkált – 8,4 millió eszközt adtak el 700 millió eurós értékben. Azóta viszont évről-évre csökken a kereslet az mp3 lejátszók iránt.

forrás: http://hvg.hu/Tudomany/20100628_mp3_lejatszo_vege