Betiltották a LimeWire fájlcserélőt

Szerzői jogok és azok megsértése

A zeneipar újabb győzelmet aratott, miután a New York-i szövetségi bírósága elrendelte a LimeWire nevű fájlcserélő azonnali és örök érvényű betiltását. A programot ezután nem lehet terjeszteni, sem támogatást nyújtani hozzá.

A New York-i bíróság tegnap egy 17 oldalas dokumentumban taglalva ismertette döntését a LimeWire szoftver betiltásával kapcsolatban, amiben a fejlesztőket arra kötelezi, hogy szüntessék meg a szoftver keresési, letöltési, feltöltési, fájlcserélő és fájlterjesztő funkcionalitását, egyszóval betiltották a teljes peer-to-peer alapokon nyugvó LimeWire programot és hálózatot. A döntésről a bíróság rendelkezése szerint azonnal értesíteni kell az összes felhasználót, illetve a cég alkalmazottait, vezetőit és a részvényeseket is. A cég mindössze 14 napot kapott arra, hogy teljesítse a bíróság utasításait és jelentést készítsen arról, hogy a fent említett dolgok megtörténtek.

A LimeWire szóvivője kicsit óvatosabban fogalmaz, s azt állítja, hogy a bírósági döntés nem jelenti azt, hogy a program teljes egészében eltűnne, kizárólag a peer-to-peer képességét veszíti el. A cég ettől függetlenül nem tesz le arról, hogy a már korábban bejelentett előfizetéses zenei szolgáltatását elindítsa azonos néven, sőt a döntés nem érinti a LimeWire által üzemeltetett online boltot sem.

A per még májusban kezdődött, amikor az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) beperelte be a LimeWare-t azt állítva, hogy nem tisztességes eszközökkel szerez versenyelőnyt, illetve szerzői jogsértést követ el és támogat. A RIAA így győzelmet könyvelhet el, viszont ezzel nem elégszik meg, egy újabb, immár polgárjogi perben az okozott kárt, kiesett bevételt követelné vissza a LimeWire-től. Ennek a pernek a megnyerésével a RIAA teljesen képes lenne ellehetetleníteni a vállalatot, s valószínűleg még a legális próbálkozásaik sem valósulhatnak majd meg, s csődbe megy a cég.

A LimeWire májusban is elkönyvelhetett egy jogi vereséget, akkor a bíróság úgy ítélkezett, a fájlcserélő mögött álló vállalat, a Lime Group felelőssé tehető a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A bíróság nem csak a vállalat, hanem a céget alapító és vezető Mike Gorton személyes felelősségét is kimondta.

A RIAA jó ideje üldözi a LimeWire-t és Mark Gortont, a jogvédők szerint Gorton felelős az ügyben érintett szerzői jogsértések előidézésért. A LimeWire szoftvere a vád szerint bátorította a felhasználókat, s lehetővé tette, hogy jogvédett zenék illegálisan elérhetőek, letölthetőek legyenek, ami miatt az iparág több tízmillió dolláros veszteséget szenvedett el, miközben Gorton és társai meggazdagodtak. A fájlcserélő mögött álló cég főképp hirdetésekből élt, 2004-ben még 6 millió, 2006-ban már 20 millió dollár bevételt ért el.

A fájlcserélők mögött álló vállalatok az elmúlt évek során mind elvesztették a lemezkiadók által indított pereket és vagy megpróbáltak jó útra térni és legális szolgáltatássá alakulni (pl. Napster, Kazaa), vagy eltűntek a színről (pl. Grokster). A Lime Group volt az egyetlen, amely végig kitartott saját ártatlansága mellett és nyíltan szembehelyezkedett a zeneiparral.

forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/45549/limewire-letoltes-fajlcsere-warez-p2p-riaa.html