Az illegális letöltők több zenét vásárolnak

Szerzői jogok és azok megsértése
Érdekes eredményekkel szolgált egy norvég tanulmány.

A norvég BI felmérésében 1900, 15 év feletti embert kérdezett meg, és ebből kiderült, hogy aki illegálisan tölt le zenét, az 10-szer gyakrabban vásárol utána belőle, mint az aki mindvégig a legalitás útjain marad.

A 15 és 20 év közötti korosztály sokkal inkább vásárol az interneten zenét, mint hogy lemezen, fizikai formájában szerezze be azt. Emellett azért a többségük az utolsó hat hónap során valamikor vásárolt hagyományos zene CD-t is.

Ugyanakkor ahogy az várható volt, a kiadók nem tekintik ezt az eredményt alkalmasnak arra, hogy következtetéseket lehessen levonni belőle. Az EMI álláspontja a kérdésben a következő volt:

„Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a zene fogyasztásának, népszerűségének mértéke nő, míg a zeneipar bevételei csökkennek. Ez nem magyarázható másként, mint hogy az illegális letöltés egyre inkább meghaladja a jogszerű vásárlást”

Audun Molde, a BI biztosa szerint a felmérés egyenesen azt mutatja, hogy az illegális letöltés és ingyenes hozzáférhetőség lehetősége serkenti a legális vásárlásokat is. Azt is nyilatkozta, hogy a zeneipar feladata a legális jogi keretek megalkotása az internetes vásárláshoz, hogy az minél könnyebb és egyszerűbb legyen, figyelembe véve a felhasználók igényeit is (pl. előfizetéses szolgáltatás), ahelyett hogy üldöznék az illegális letöltőket.

Egyébként a 2006-os Canadian Record Industry Association felmérése is ugyanilyen eredménnyel szolgált: az illegális letöltők gyakrabban vásárolnak zenét. Ám úgy tűnik a zeneipar nem szeretné elismerni ezt a tényt. Tisztán megállapította ez a tanulmány is, hogy a P2P felhasználók gyakrabban vásárolnak zenét az interneten, ebből az következne, hogy nem a P2P (peer to peer ) letöltések miatt nem vásárolnak zenét az emberek.

forrás: globalgame.hu