A jogvédők piszkos eszközökhöz nyúltak a torrentezők megfékezésére

Szerzői jogok és azok megsértése

A jogvédők, melyek a zeneipar mamutcégeit tömörítik, csúfos kudarcot vallottak a torrentezőkkel szemben. Most, hogy jogi eszközökkel nem tudták leállítani a fájlcserélő hálózatokat, áttérték a piszkos módszerek alkalmazására, vagyis felbéreltek egy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal tegyék működésképtelenné a legnagyobb torrentportálokat. Az első áldozat, a PirateBay volt, amely a bírósági ítélet ellenére is tovább működik. A támadások után néhány óráig nem volt elérhető. A válaszlépés nem sokat késett…

A PirateBay a hírhedt 4Chan portálon keresztül szervezte meg az ellentámadást, melynek kódneve Operaton: payback is a bitch (szabad fordításban az értelme „édes a bosszú”, bár kicsit vulgáris hangnemben). Azok akik részt vállaltak a támadásban, egy ingyenes alkalmazást kellett letöltsenek, melynek neve Low Orbir Ion Cannon (LOIC). Ez az alkalmazás a kiadói szövetségek internetes portáljait támadja. Ez a szoftver nagyon kis sávszélességet használva, állandó lekérdezésekkel bombázza a kiszemelt áldozatot, mely komoly erőforrásokat mozgósít a lekérdezések kiszolgálására, így túlterhelődik, majd leáll. Az ilyen támadások gyűjtőneve a DDOS (Distribuited Denial of Service – elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás). Az ilyen jellegű támadások ellen nagyon nehéz védekezni.

Az ellentámadás teljes sikerrel járt, a RIAA és az MPAA (ezek az amerikai lemez- és filmkiadó szövetségek megnevezésének kezdőbetűi) honlapjai elérhetetlenné váltak. A támadás 37 hullámban történt, melyek 16 és 21 órára kiütötték a szövetségek webszervereit. A torrentoldalak üzemeltetői közölték, hogy, ha a jogvédők nem hagynak fel az ilyen jellegű támadásokkal, további jogvédő oldalakat is meg fognak támadni. A következő célpont a brit zenekiadó szövetség honlapja lesz, a BPI. Az egyik internetes biztonsággal foglalkozó cég a Panda Security elmondta, hogy az inkriminált honlapok elleni támadást sebészi pontossággal hajtották végre, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű támadások a jövőben egyre inkább elszaporodhatnak, melyet más csoportok is felhasználhatnak.